18 Mart 2008 Salı

~ Polis Özel Harekat | P.Ö.H ~

Özel Harekat Şube Müdürlüğüİstanbul Özel Harekat Şube Müdürlüğü,silahlı terör örgütlerini etkisiz hale getirmek, rehin aldıkları kişileri veya işgal ettikleri uçak,tren,metro,gemi,araç ve tesisleri kurtarmak için ani müdahale ve operasyon yapmak üzere İçişleri Bakanlığınca 11.04.1983 tarihinde Özel Harekat Grup Amirliği olarak faaliyete başlamış, 07.03.1987 tarihli Bakanlık oluru ile Şube Müdürlüğüne dönüştürülmüştür.





Kuruluş amacı doğrultusunda görevlerine devam etmekte olup; ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Başbakanımız ve yabancı ülke Devlet Büyüklerinin ilimizdeki programları süresince Şube Müdürlüğümüz koruma tedbirleri almaktadır.








Özel Harekat Dairesi Başkanlığı

Terör örgütlerinin meskun mahal veya kırsal alanlardaki silahlı eylemlerini engellemek, gerçekleştirilen eylemlerin faillerini etkisiz hale getirmek veya yakalamak, uçak, araç, bina gibi kapalı alanlarda rehin alınan kişi veya kişleri kurtarmak özel maharet gerektirdiğinden modern silah, mühimmat, araç ve gereçlerle donatılmış çağımızın çeşitli taktik ve tekniklerini kullanabilecek özel eğitim görmüş birime ihtiyaç duyulmuş ve 1983 yılında Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinde merkezde "Özel Hareket Şube Müdürlüğü" ve Ankara, İstanbul, İzmir illerinde ise "Özel Harekat Grup Amirlikleri" şeklinde teşkilatlandırılmıştır.

Günün değişen ve gelişen şartları neticesinde 1987 yılında Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinden alınarak Terörle Mücadele ve Harekat Dairesi Başkanlığı bünyesinde "Özel Hareket Şube Müdürlüğü"olarak 1993 yılına kadar faaliyet göstermiştir.

Özellikle bölücü terör olaylarının artması nedeniyle 1993 yılında "Özel Harekat Şube Müdürlüğü" Özel Harekat Dairesi Başkanlığı'na dönüştürülerek hizmete başlamıştır.

Özel Harekat Daire Başkanlığı merkezde Eğitim, Personel, Destek ve Operasyon Harekat Planlama ve Değerlendirme Şube Müdürlükleri şeklinde ve (48) ilde Özel Harekat Şube Müdürlüğü şeklinde teşkilatlanmıştır.

Özel Harekat Daire Başkanlığı merkezde Emniyet Genel Müdürüne, İl Özel Harekat Şube Müdürlükleri İl Emniyet Müdürüne doğrudan bağlı olarak görev yapar.

Özel Harekat birimine alınacak personel seçiminde; teşkilatımız gönüllü amir ve memurları arasından polislik mesleğine girişte aranan şartları haiz, spor ve bedeni geliştirme çalışmalarına yatkın fiziki güce sahip, soğukkanlı, disiplinli, atıcılıkta üstün başarı ve eğitimde başarılı olabileceği anlaşılan, azimli ve dayanıklı olanların seçimi yapılarak en az (3) ay süreli olmak üzere özel harekat eğitimine tabi tutulurlar.

Özel harekat eğitimine tabi tutulan personele özel harekat birimlerinde kullanılan her türlü silahlarla atış eğitimleri, keskin nişancılık, silah kullanma teknikleri, arazi ve dağcılık, kapalı alanlarda (bina, uçak, tren, otobüs) rehine kurtarma, spor ve yakın savunma, Atatürk İlke ve İnkılapları, insan hakları konularında eğitim verilir. Özel harekat temel eğitimini başarı ile bitirenler Özel Harekat Şube Müdürlüklerine atanırlar.

Kuruluştan günümüze kadar 29 dönem halinde özel harekat kursu açılmış ve bu kurslardan teşkilatımıza ait amir ve memur 8928 personel ile Özbekistan içgüvenlik birimlerinden (5), K.K.T.C. içgüvenlik birimlerinden (44) personel yetiştirilmiştir.

Teşkilatımızın diğer birimlerinin ve Türkmenistan, Filistin ve Makedonya içgüvenlik birimlerinin talepleri doğrultusunda uçak, bina, araç gibi kapalı alanlarda rehin alma olaylarına müdahele konularında kurslar düzenlenerek, diğer birimlerimizde çalışan polislerimizin yaptıkları operasyonlarda başarı oranının artması, dost ve kardeş ülke konumunda olan ülke polislerinin de modern uygulama biçimlerini kendi ülkelerinde uygulama imkanlarının yaratılması amaçlanmıştır.

Hizmetlerin olumlu yönde başarı ile yürütülmesi, verimliliğin artması amacıyla değişen ve gelişen taktik ve teknikler ile gelişme gösteren silah, mühimmat, araç-gereç, teknik malzeme yenilikleri takip edilmekte ve mali kaynakların imkanları ölçüsünde temin edilmektedir.

Hedefimiz; önümüzdeki yıllarda yeniden yapılanma düşünülerek modern silah, mühimmat, araç, gereç ve teknik malzemeler ile donatılmış, hareket kabiliyeti yüksek, az sayıda personel ile polis sorumluluk bölgesinde meydana gelebilecek rehin alma olaylarına etkili müdahele etmektir.









400 kişinin alınacağı “Özel harekat timleri”ne takviye amacıyla açılan kursa, 5 bine yakın polis başvurdu

Başta terörle mücadele olmak üzere uçak kaçırma, rehine kurtarma gibi birçok başarılı operasyona imza atan ve emniyet teşkilatının “göz bebeği” olarak nitelenen “özel harekat timleri”ne takviye amacıyla kurs açıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Özel Harekat Daire Başkanlığı, 400 yeni personel alacak.

Başka birimlerde görev yapan polislerden alınacak kursiyerler için, tüm teşkilata duyuru yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı birimler ile il emniyet müdürlüklerinden, özel tim için şu ana kadar 5 bine yakın başvuru yapıldı. Yalnızca İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden, bin 800 polis özel tim mensubu olabilmek için başvurdu.

Halen Özel Harekat Daire Başkanlığı karargahı ve il emniyet müdürlükleri bünyesinde bulunan şubelerde, 4 bin 400 özel tim mensubu görev yapıyor. Başvuruların önümüzdeki günlerde değerlendirileceği, gönüllü amir ve memurlardan; spora, bedeni geliştirme çalışmalarına yatkın, fiziki güce sahip, soğukkanlı, disiplinli, atıcılıkta üstün başarı kabiliyeti bulunan, azimli ve dayanıklı kişiler mülakata tabi tutulacaklar.

Tespit edilen adaylar, 3 ay süreyle Özel Harekat Daire Başkanlığı’nın Gölbaşı tesisleri ile Balıkesir’deki kampında 3 ay süreyle eğitim görecekler. Silahlı eğitime tabi tutulacak personel, her türlü atış teknikleri, keskin nişancılık, arazi ve dağcılık, bina,uçak, tren, otobüs gibi kapalı alanlardan rehine kurtarma operasyonu, spor ve yakın savunma gibi pratik eğitimlerin yanı sıra Atatürk ilke ve inkılapları ile insan hakları konularında da teorik eğitim görecekler.

Özel Harekat Daire Başkanlığı, bugüne kadar 29 dönem halinde kurs açtı. Bu kurslarda 8 bin 928 personel yetiştirildi. Bunun dışında Özbekistan’dan 5, KKTC iç güvenlik birimlerinden ise 44 personele özelharekat kursu verildi. Bugüne kadar yetiştirilen personelin bazıları emekliye ayrılırken, yönetmelik gereği 35 yaşını dolduran özel harekat mensubu memurlar ile 40 yaşını dolduran amirler başka birimlere kaydırıldı.

Emniyet yetkilileri, terörle mücadelede büyük başarı gösteren özeltimin, Türkiye’de yaşanan terör harekatının belli noktaya gelmesi yüzünden sayısal olarak küçüldüğünü söylediler. Emeklilik ve ayrılmalar nedeniyle boş kadroların oluştuğunu belirten yetkililer, yeni alınacak 400 personelin belli illerde bulunan şubelerde görev yapacaklarını kaydettiler.






M-16A2( M4 Carbine veya M4/203 OLABİLİR )+ COLT DÜRBÜNÜ + HEDEF NOKTALAYICI
PUSULA + MESAFE ÖLÇER + DÜRBÜN
TEK OBJEKTİF GECE GÖRÜŞ GÖZLÜĞÜ
TABANCAİstihbarat Uzmanı

TABANCA
MİNİMİ MAKİNALI TÜFEK
AĞIR SİLAH SKOPUHarekat Uzmanı

M16A2 + M203
TABANCA
TİM İÇİ MUHABERE CİHAZIHafif silah uzmanı

M16A2 + M203
TABANCA
DÜRBÜN
TİM İÇİ MUHABERE CİHAZIAğır Silah Uzmanı

MİNİMİ MAKİNELİ TÜFEK
AĞIR SİLAH SKOPU
TABANCA
TİM İÇİ MUHABERE CİHAZIMuharebe Uzmanı

M16A2 + HAFİF SİLAH SKOPU
RT-607 SIRT TELSİZİ
TABANCAMuharebe Uzmanı

M16A2 + HAFİF SİLAH SKOPU
TABANCA
RT-607 SIRT TELSİZİTahrip Uzmanı

M16A2 + COLT KESKİN NİŞANCI DÜRBÜNÜ
TABANCA
TEK OBJEKTİF GECE GÖRÜŞ GÖZLÜĞÜTahrip Uzmanı

M16A2 +
GECE GÖRÜŞ GÖZLÜĞÜ
+ŞAHİNGÖZ
TABANCASıhhıye uzmanı

M16A2 + COLT KESKİN NİŞANCI DÜRBÜNÜ + HDF.
NOKTALAYICI
TABANCA
GECE GÖRÜŞ GÖZLÜĞÜ
SAĞLIK ÇANTASISıhhıye Uzmanı

KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİ + M4/203
TABANCA









~ KULLANDIKLARI ARAÇLAR ~
















http://www.youtube.com/v/r1bsNUFuTnI